top of page
Search
  • Writer's pictureanitasyrja

Vyöhyketerapiaa

Mitä mieltä terveydenalan ammattilainen on vyöhyketerapiasta? Täytyy rehellisesti myöntää, että olen aika skeptinen ihminen. Tarvitsen usein paljon kokemuksia, tutkimustietoa ja usein omakohtaistakin kokemusta, ennenkuin alan itse luottamaan asioihin =) Ymmärrän kyllä jos ihmiset ovat alkuun epäileväisiä vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä kohtaan jos eivät ole niitä itse kokeilleet.


Itse tutustuin vyöhyketerapiaan ensimmäisen kerran vuonna 2009. Toinen tyttäreni syntyi tuolloin ja oli todella itkuinen 1 vuorokauden iästä lähtien. Arki pienen itkuisen vauvan kanssa oli todella uuvuttavaa. Muistan joka yö vauvaa kanniskellessa miettineeni kaikkia mahdollisia keinoja millä itkun saa loppumaan. Kokeilimme kantoliinaa, vaunuja, kapaloa, peitonmutkassa keinuttelua, kymmeniä erilaisia hytkytystekniikoita ja kantoasentoja, autoajeluja ja apteekista saatavia valmisteita ilmavaivoihin. Olisin tuonut vaikka kuun taivaalta jos olisimme sillä saaneet vauvamme olon helpottumaan. Viisi viikkoa tuota jokapäiväistä itkua kesti, joka alkoi n klo 20 illalla ja loppui klo 2.30 kun raukka oli jo niin uupunut itkemiseen. Olisi varmasti kestänyt pidempäänkin ellei ystäväni olisi suositellut minulle vauvan vyöhyketerapiaa, jossa oli omaa vauvaansa käyttänyt. Soitin samantien ajan kätilölle, joka vauvoja hoiti työnsä ohella. Kaksi vyöhyketerapiakertaa riitti siihen että vauvan suoliston sai parempaan kuntoon ja itkut loppuivat. Muistan sen kiitollisuuden tunteen mitä itse koin silloin kun saimme vyöhyketerapiasta apua.


Halusin selvittää lisää mitä tämä vyöhyketerapia oikein on, joka helpottaa pienen lapsen elämää todella paljon. Usein kuulee vielä sanottavan "vauvathan itkevät", kyllä varmasti itkevät jonkin verran kun se on vauvan tapa kommunikoida. Mutta se ei ole normaalia että vauva itkee jatkuvasti, eikä rauhoitu sylissä, rinnalle tai pullolle. Kävin vyöhyketerapeuttisen vauvahierontakurssin, jossa käytetään vauvahierontaa ja vyöhyketerapiaa. Vauva hyötyy todella paljon hieronnasta. Se muunmuassa rentouttaa vauvaa, vähentää stressiä, parantaa aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä, helpottaa lihasjännityksiä. Olin aivan myyty koulutuksen jälkeen. Kuinka ihanaa oli huomata, miten ihmiskehoa voi hoitaa niin tehokkaasti lääkkeettömin keinoin.


Olen saanut kunnian hoitaa ihania vauva- ja taaperoasiakkaita. Vauvojen hoidossa hoitotulokset näkyvät välittömästi ja vauvat ovat hyvin rehellisiä ja kiitollisia asiakkaita. Se että vauva saa helpotusta oireisiinsa, helpottaa myös koko perheen arkea huomattavasti. Kun vauva on tyytyväinen, myös vanhemmat ovat tyytyväisiä. Se vaikuttaa paljon myös vauvan ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen.

Vyöhyketerapian hyödyistä koliikkiin on HUS:in tuore tutkimus vuodelta 2018: Vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta koliikin hoitomuotona, jossa melkein puolella tutkimukseen osallistuneista vauvoista koliikkioireet loppuivat ja lopuilla vauvoilla oireet lievittyivät. Eli jokaiselle vauvalle vyöhyketerapiasta oli apua.


Asiasanat: vyöhyketerapia, vauvan vyöhyketerapia, vauvahieronta, koliikki, kätilö, naturmama
40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page